2011-01-17

Turda - Str. Mihai Eminescu, nr.26 - Sinagoga - informatii din diverse surse


- Sinagoga - linkuri



- Tudor Stefanie - Gid Turistic - 1Google






 - Situata pe Str. M.Eminescu, care a fost centrul vechiului cartier evreiesc al orasului, o comunitate mai mare exista aici din sec. XIX -lea ., sinagoga a fost construita intre anii 1921-1926 pe locul alteia mai vechi, din secolul anterior si a fost inaugurata in anul 1932.
. Evreii din Turda au apartinut curentului mozaic ortodox . Faptul ca evreii au avut o comunitate importanta in turda este atestat de prezenta cimitirului evreiesc din cartierul Turda-Noua. Ultima slujba mozaica s-a tinut aici in anul 1986 (pentru a se tine slujbe religioase in sinagoga este nevoie de cel putin 10 barbati). Mobilierul din interior a fost vandut in anul 2000.

Deasupra intrarii exista doua inscriptii in limba ebraica, din Vechiul testament (Psalmii lui David) a caror traducere este: " Cladita intre anii 1921-1926. Aceasta este poarta Domnului: cei drepti sa intre prin ea"
In mijlocul sinagogii se afla o estrada cu o masa pentru intinderea sfinte ale Torei, jos stateau barbatii, iar femeile separat, la balcon.
Odata cu sinagoga , au fost construite si alte institutii specifice evreilor, cu caracter social si cultural, printre care o baie rituala, o scoala evreiasca, si un centru de cultura si binefacere. - sursa T.Stefanie, V.Visinescu - Ghid turistic, 1Google  pag. 89 90


  "Tablele cu cele 10 porunci " de pe peretele estic, deasupra Chivotului Sfânt - 
 2 - Eu sunt Domnul
 3 - Sa nu ai
 7 - Sa nu iei in desert
 8 - Adu-ti aminte
12 - Cinsteste pe
13 - Sa nu ucizi
14 - Sa nu preacurvesti
15 - Sa nu furi
16 - Sa nu marturisesti
17 - Sa nu poftesti


Inscriptii pe cladiri - 1Google 
- Inscriptie  - "Sinagoga din Str. Mihai Eminescu, nr.26 a fost construita intre 1921-1926 in locul vechii case de rugaciuni. In 1946 in cladirea incintei se afla parohia si locuinta rabinului, biroul comunitatii, locuinta ceausului si azilul de noapte al saracilor. Abatorul cu macelaria se aflau in spatele sinagogii. Baia rituala se afla pe strada Ion Creanga. - Primaria Turda,2011"
OBS.
Conform informatiilor oferite de mai multi localnici, pe Str. Albinei la Nr.4A  ar fi fost baia rituala evreiasca. Afirmatii ce difera fata de inscriptia  afisata de Primaria Municipiului in anul 2011 pe Sinagoga de pe str. Eminescu. - info si de pe Facebook - comentariu Gyongy Eniko - 2015.03.26


-  Cuprinsa in zona extinsa  protejata - info. Primaria, vezi imag.



  - Inscriptie  din anul 2011: "Hotelul din Str. Avram Iancu nr.11 construit in 2007 ocupa locul fostei Scoli Primare Israelite din Turda - Primaria Turda, 2011"
2009.01.23
-









Info:
sursa info Eugen gergely - Istorie si contemporaneitate, carte pe Google19
- Din 1926-1927 -  exista societatea femeilor izraelite - pag. 163
- Intre 1933-1938 - exista o publicatie saptamanala, a evreilor - pag. 164.
 - Incepand cu anul 1942 a fost infiintat un lagar de munca ce-si avea sediul pe actuala Str. Stefan cel Mare , in cladirea fostului depozit UJCC. Aici au fost adusi in anii 1942,43 cca 50 evrei. - info. E.G. Istorie si Contemporaneitate, pag. 178.
- Religia ebraica. Sinagoga a fost construita in anul 1910 pe locul unei foste cladiri de cult din lemn. - pag.292


O Sinagoga mai veche a existat pe actualul amplasament a Primariei Municipiului Turda - sursa info: Wikipedia

Multumesc lui Noemi din Israel pentru trimiterea traducerilor din limba ebraica a textelor din Templu.

De pe net:







 - "Fațadele de sud și de nord ale sinagogei din Turda sunt identice, având în total 4 lei în basorelief, câte doi pe fiecare faţadă. Leul simbolează tribul lui Iuda (sau al Iudeei), fiind întotdeauna privit ca simbol al puterii şi regalităţii. Toţi regii Iudeei au fost supranumiţi "Lei ai Tribului Iudeei", tot asa şi Regele Solomon." - Wikipedia

2015.09.30
 - "Deasupra portalului de intrare în sinagoga din Turda există două inscripții, în limba ebraică. Pe rândul de sus este scris: „Clădită între anii 1921-1926”, iar jos: „Aceasta este poarta Domnului; cei drepți să intre prin ea” (pasaj din Vechiul Testament: „Psalmii regelui David”)." - sursa info. FacebookR.C, 2017, - Wikipedia - sursa T.Stefanie, V.Visinescu - Ghid turistic, pag. 89, 90





- Placa comemorativă din holul de la intrare, dedicată rabinului Ben-Zion Albert Wesel - info. Wikipedia, Sinagoga din Turda


 - Steaua lui David











"Primul rabin al comunității a fost Fülöp Wesel, care a fost ales în anul 1865 și a activat 33 ani. În perioada anterioară alegerii lui, în Turda a funcționat numai un locțiitor de rabin, care ceremonia rugăciunile și efectua circumciziile. Timp de trei ani după moartea rabinului Fülöp Wesel, postul de rabin al Turzii a rămas vacant. După acest interval, a fost numit Ben-Zion Albert Wesel, fiul lui, care era rabinul comunității mozaic-ortodoxe din Brașov. Acesta era considerat unul dintre cei mai respectați rabini din țară - sursa Wikipedia, Evreii din Turda

- Andrei Fischof (1940) - poet, prozator, traducator stabilit in Israel - sursa Facebook, Dana Deac


- "Evreii din toată lumea sărbătoresc in seara aceasta intrarea în Anul Nou 5777 de la Facerea Lumii, sărbătoare intitulată Ros Hasana" - de pe Facebook, Dana Arts pagina din volumul "Orasul de dincoace" - 2016.09.10.

2018.03.05
- Vedere de pe Str. Avram Iancu, Nr.19








- Copii evrei la Scoala Heder din Turda -  sursa R. C.
   Imagini de altadata - biserici si cimitire  -  Google1








De pe net:
- Citat de pe Facebook, pagina lui Dana Arts, 2017 -  "Turda a fost poarta de salvare de lagărele naziste a mii de suflete de evrei şi nu doar din România. Fragment din volumul meu „Oraşul de dincoace. O istorie a evreilor”, Editura JRC, Turda, 2005:
„Tijjul” (Drumul salvării)
Drumul salvării a fost inaugurat la începutul anului 1941, ulterior fiind lărgit. Activitatea de salvare a atins apogeul în aprilie-iunie 1944. Cel mai potrivit punct de trecere a graniţei de pe Dealul Feleacului era satul Aiton, situat deja pe teritoriul României. Pentru ca reţelele să poată funcţiona, s-au creat legături cu locuitori din această localitate. O parte din ei au fost de acord ca grupurile să le tranziteze grădinile, alţii, mai tineri, au devenit chiar călăuze, oameni dispuşi să treacă clandestin peste graniţă refugiaţii evrei, pentru anumite sume. Astfel, viaţa lor era şi ea supusă unor pericole mortale în acele vremuri de război. Terenul aici este accidentat, cu multe dealuri şi văi.
Preşedintele Clubului Rotary Oradea, Marian Uram, născut la Turda, îşi aminteşte că unul din cei care au fost de acord ca fugarii să se refugieze prin grădinile lui, a fost bunicul său din Aiton.
Pe lângă Aiton şi Turda, pentru „tijjul” au mai fost create punctele de la Sărmaş, Luduş, Beiuş, Oradea, Tinca şi Arad, toate cu direcţia Bucureşti, unde evreii soseau cu documente false. Pe ruta Feleac-Aiton-Turda au fost salvaţi 8.000 de evrei. În perioada 1940-1944 au fost salvaţi 4 mii, iar în lunile aprilie-iunie 1944, alte 4 mii."

- Sărbătoarea de Purim la Turda
Mărturiile turdeanului Erwin Rosenberg stabilit în Israel, scrise în primul  volum cu titlul ”Turda, oraşul care nu vrea să moară”, 2003: - Facebook. D.A,  - pagini din volum pe Google1, pag.34...
- Urechile lui Hamman - reteta culinara traditionala - Facebook, Dana Arts, 2017

- Sinagoga din Turda -  Wikipedia - Evreii din Turda, AriesNews, Channel, 2022
- Evreii din Turda - Wikipedia 
- Evreii din Turda - Youtube, TVR Cluj - 2016
- Obiective istorico-religioase din Turda, Sinagoga Evreiasca.- in turda.ro
- Informatii si imagini - biserici.org
- Informatii si imagini - welkometoromania
Va place Muzica Klezmer? editat de F.Coman pe blogul CUA
- "Sakterul (măcelarul ritual al comunităţii evreieşti din Turda) locuia într-o casă de pe str.Eminescu (nr.13 sau 15), vizavi de sinagogă". - sursa. Facebook, R.C.
- Traseul memoriei evreiesti in Cluj-Napoca - cluj.travel
- Foto din 2018 - Facebook, autor Suciu Petru - comentariu A.M.C.
- Ideea de a reabilita sinagoga, esuata - Facebook Victor Cretu, 2021

19.09 - Ziua Europeană a Patrimoniului. -  Clădiri de patrimoniu din Turda  - Facebook , Biblioteca Teodor Muresanu, 2023
"Patrimoniul arhitectural-istoric al oraşului cuprinde Piaţa Republicii şi Piaţa 1 Decembrie 1918. Nucleul istoric medieval este considerat cel din jurul bisericii romano-catolice din fosta Piaţă a Târgului (azi P-ţa Republicii). Centrul municipiului Turda se află în prezent pe lista monumentelor istorice ca şi ansamblu urban secolul XVIII-XIX, conform Ordinului Ministerului Culturii şi Cultelor nr. 2.314/8.07.2004. 
Situată pe strada Mihai Eminescu, care a fost centrul vechiului cartier evreiesc al oraşului, o comunitate mai mare existând aici din secolul al XIX-lea, Sinagoga a fost construită între anii 1921-1926 pe locul alteia mai vechi, din secolul anterior şi a fost inaugurată în anul 1932. Evreii din Turda au aparţinut curentului mozaic ortodox "

"ALEGERE GREŞITĂ ? Fără îndoială, etnia evreiască avea dreptul de a se constitui într-o naţiune unitară, într-un stat propriu. Organizaţiile internaţionale au propus evreilor 2 teritorii posibile, unde urmau să-şi întemeieze propriul stat: Argentina şi Palestina. La presiunea evreilor religioşi, bazaţi pe datele din Vechiul Testament, au ales varianta Palestina, unde conflictele teritoriale cu populaţia palestiniană erau previzibile. In Argentina nu ar fi avut probleme." Zic unii.   Alegerea gresita  daca poate fi numita asa, apartine celor ce au dat posibilitatea  evreilor sa aleaga - zic eu... ( nu dai sa-si aleaga  unui copil o jucarie ce apartine altui copil)..2023


Imagini Google Mapsa din anii: 2012, 2014

Foto pe Facebook:  I.L.T. -  A.M.C
Vezi Str. Mihai Eminescu
Vezi Turda - Strazi
Vezi Turda - Biserici si cimitire




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu