2011-01-12

Turda - Str. Salinelor, Nr.10 - "Biserica Sovagailor" - informatii din diverse surse


- Fosta biserica greco-catolica. Biserica ortodoxa. Reconstr. sec XX din a doua jum a sec XVIII  Lista  monumentelor la Nr.69

"Biserica Sovagailor" - Biserica "Sfanta Treime" -  linkuri

Biserica  Ortodoxa Sfanta Treime  - Biserica Sovagailor, " Biserica Taietorilor de Sare"
A fost construita in anul 1467, ca biserica ortodoxa romaneasca pentru lucratorii in salina. (Info.Wikipedia)



 - Istoric - scris in interiorl bisericii, deasupra intrarii.
" Cu vrerea Tatalui cu Binecuvantarea Fiului si cu impreuna Lucrarea Sfantului Duh, ziditu-s-a aceasta Sfanta Biserica cu hramul "Sfintei Treime",
In anul 1467 Matei Corvin inabuse complotul magnatilor din Turda si Cluj, numeste ca prefect  al voievodatului salinelor pe Olah un unchi al sau de vita romaneasca aproba romanilor ortodocsi sa-si construiasca o biserica a lor in Turda-Noua
cu conditia sa lucreze la minele de sare de aceea s-a numit Biserica Sovagailor-a taietorilor de sare -
Biserica actuala pana la renovare si extindere era foarte asemanatoare ca si constructie cu biserica de la Vad, construita de Stefan cel Mare - prima resedinta a Episcopiei Vadului Feleacului si Clujului.
Daca nu este aceeasi cu siguranta a fost construita in a doua jumatate a secolului al XII-lea. In decursul anilor, biserica a suportat unele reparatii, la acoperis contraforturi, zugraveli, etc. Forma de nava si foarte mica, in timpurile noastre se cerea renovata. In timpul pastoratiei preotului Paroh Ramba Gheorghe, originar din voivodatul - Fagaras, sau efectuat urmatoarele lucrari: In anul 1988 s-a inceput extinderea bisericii, i s-a dat forma de cruce si suprafata s-a dublat. Intre anii 1993-1995 s-a refacut pictura interioara in fresca, de catre pictorul Tegla Petru din Tritenii de Jos. Sfintirea bisericii s-a facut la data de 10.11.1996 de catre P.S. Episcop Galaction al Albaiuliei si P.S. Episcop Irineu al Vadului Feleacului si Clujului"

Parohia Ortodoxă Turda Nouă I - Info de pe siteul Protopopiatului Ortodox Turda
3. Biserica cu hramul Sfânta Treime
4. Data punerii pietrei de temelie: aproximativ a doua jumătate a secolului al XVII-lea
5. Proiectul bisericii si elemente particulare de arhitectură: Biserica a fost extinsă în anul 1988, ocazie cu care s-a dublat spațiul acesteia, construindu-se sub formă de cruce greacă înscrisă, cu cupolă centrală.
6. Pictura: în tehnica ,,fresco” de către pictorul Tegla Petru
7. Date despre interior: Iconostasul este executat în lemn de stejar masiv, în anul 1995, de către meșteri moldoveni, iar icoanele de pe iconostas sunt pictate de către pictorul Tegla Petru.
8. Data sfinţirii bisericii și ierarhul care a sfințit-o: În 10.11.1996 ...
În 1996 Parohia se împarte în două: Parohia Turda Nouă I (Biserica Sovagailor) si Parohia Turda Nouă II  Din anul 2010,... se pune piatra de temelie la o nouă biserică, situată în perimetrul Parohiei Turda Nouă II.
10. Date particulare din viața parohiei: La altarul acestei biserici au slujit persoane foarte bine instruite, care prin viața și activitatea lor au făcut cinste acestei Biserici, rămânând memorabile: preotul Ioan Pop (1958-1973), profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj, cât și preotul Ioan Andreicuț, care și-a început activitatea aici, la acest altar, timp de câteva luni, în anul 1978, devenind ulterior actualul Mitropolit al Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Număr de credincioşi: aproximativ 1100 suflete
Activităţi culturale şi misionare: parteneriate educaționale cu Colegiul Tehnic Turda și cu Grădinița ,,Poiana cu castani” Turda, parteneri în programul ,,Alege Școala” inițiat de Patriarhia Română.
Activităţi sociale şi filantropice: colecte ocazionale pentru săraci, edificarea de biserici, mânăstiri și așezăminte social-filantropice, susținerea financiară a programelor sociale, ajutoare pentru persoanele sinistrate.

Obs. Omite sa faca  referire la "Biserica Sovagailor" infiintata din 1467 apartinatoare romanilor ortodocsi, lucratori la salina. 



2017.09.08
- Str. Dorobantilor, Nr.1 - Casa parohiala








- Sursa,  Parohii si filii Greco-Catolice - Harta
 Turda Noua si Turda-Veche - 







Informatii din alte surse:
 - Biserica actuala construita pe locul unde a existat "Biserica Sovagailor" - sursa V.Nicula, carte pe 1Google, pag.40.

  - "In perioada Eviului Mediu Turda apartinea episcopilor de la Dabaca
si apoi a celor din Alba Iulia, situatie existenta pana prin 1488,
cand s-a infiintat Episcopia Feleacului sub a carei juridictie a intrat, pana cand va fi incorporata Episcopiei Moldovenesti de vad. Aceasta dependenta de Episcopia Vadului ctitorita de Stefan cel Mare, va dura pana in anul 1628, cand este desfintata. Atunci mitropolitul Ghenadie al II-lea din Alba Iulia se intituleaza "arhiepiscop in scaunul Balgradului si al Vadului si al Orastiei, a Sadmarului si a toata Tara Ardealului si celelalte". In timpul Papei Inocentiu al III-lea se incearca atragerea romanilor ortodocsi la catolicism. In aceasta perioada, in imprejurimile Turzii pulsa o viata religioasa romaneasca de mare intensitate, argumentata de stirile despre biserici, cum sunt cele de la Petresti, Sandulesti, sau Rediu. In documente se arata ca la sfarsitul sec. XII si inceputul sec. XIII-lea in Turda Noua locuiau multe familii de romani, majoritatea "baiesi" " - D.Deac - Inscriptii in sare, carte pe 1Google,   pag.75

        -   "In anul 1467, regele Matei Corvin numeste ca prefect al salinelor pe Nicolae Olahus, care a permis romanilor ortodocsi de la Salina Turda sa-si construiasca in acel an o biserica proprie, nu departe de salina cu conditia sa lucreze la minele de sare.  In aceasta perioada au fost puse bazele constituirii parohiei ortodoxe  din Turda-Noua. Biserica din lemn a fost construita de Ministerul Ungar al Agriculturii. La ridicarea ei au participat locuitori din Turda Veche si din Turda Noua. In urma conflictelor dintre nobilimea  ardeleana si rege, ostasii regelui jefuiesc orasul si ard biserica romaneasca situata sub cimitirul din Turda Noua...In locul bisericii s-a construit o scoala.
      In anul 1709 este reconstruita din temelii de Biserica Romana Unita cu Roma  Greco-Catolica.
      Pentru lucratorii in salina mai  exista o capela la intrarea in salina. "

OBS!  Se cere dezambiguizare intre  "Biserica de sub cimitir" si Bisericuta din lemn de pe Str. Salinelor

-  Din anul 1700 Turda devine sediul Protopopiatului Roman. Protopopul Pascu alaturi de alti 28 de preoti din Protopopiat a semnat actele unirii cu Biserica Romei.  Din anul 1717, anul in care este reconstruita din piatra, cu un singur turn,  Biserica Sovagailor devine Biserica Protopopiatului Greco-Catolic Turda. In  anul 1944, regimul comunist instaurat trece biserica in  folosirea Bisericii Ortodoxe.
- In 1988 a fost renovata dublandui-se suprafata. S-au construit doua abside, un nou altar, s-a schimbat iconostasul, s-a construit o cupola centrala si trei turnuri. vechiu acoperis din tigla a fost inlocuit cu tabla zincata, iar in interior pictura a fost refacuta. Biserica pastreaza patru icoane pictate pe lemn din seccolul al XVIII-lea reprezentand pe Isus Cristos, Fecioara Maria cu pruncul in brate, Sfantul Gheorghe si Sfantul Nicolae, purtand semnatura lui Stefan Zugravul (1797) si Iacob Zugravul.(1742)
Info: Dana Deac - "Inscriptii in sare", carte pe 1Google,  pag. 75,  7677, 787996


  - "A fost odata ...o scunda biserica din lemn, pe Str. Salinelor, biserica zidita de administratia salinelor  pentru cultul minerilor romani prin 1600...a relatat Protopopul Carnatiu prin 1940...Ioan Carnatiu - a slujit in poerioada 1937-1947 - " - sursa Dana Deac - Inscriptii in sare, Carte pe 1Google,  Pag.5.  Pag. 94


Obs. Biserica construita in anul 1467 a fost construita, scrie in carte la pag 76  "sub cimitir" .   


- Parohia Ortodoxa Turda-Noua - E. Gergely - Istorie si Contemporaneitate, carte pe 19Google, pag.282.










 - Vedere generala a orasului in sec. al XIX lea  incercuit in coltul din dreapta sus este Biserica Sovagailor sursa foto si info - Radu Cerghizan - foto pe: Imagini de altadata, panorame - 1Google - foto





Prima scoala romaneasca din Turda

 - "Pe baza documentului "Urbarii si conscriptii" aflat la Arhivele Statului, se presupune ca scoala romaneasca din Turda s-a infiintat in 1782, functiona in asele bisericii greco-catolice din Turda Noua, la capatul orasului spre Copaceni, unde a locuit ulterior cantorul bisericii greco-catolice din Turda- Noua" -  In 1804 - dascal era Ioan Boieriu
. Prima scoala romaneasca turdeana a fost infiintata in 1785 prin sprijinul Episcopiei Blajului si a functionat in casele Biserica Greco Catolica din Turda Noua  unde a locuit mai tarziu cantorul bisericii. Parohia Turda-Noua si-a construit propria scoala in anul 1863 pe gradina bisericii de pe str. Decebal. Acest local a dainuit pana in preajma anului 1900 cand a fost demolat. sursa: Dana Deac - "Inscriptii in sare, carte pe Google1,  pag.67, 68.



    - Pr. Dr. Florin Gheorghiu - “Parohii Greco-Catolice Turdene, Istorie si actualitate (1700-2011), -   "Biserica a fost din anul 1717 a Protopopiatului Greco Catolica, an in care a fost construita pana in anul 1948 cand a fost confiscata si atribuita abuziv bisericii ortodoxe" carte pe Google1, pag. 85, 86, 87, 88.  


  -  "Parohia Greco Catolica Turda Noua a avut ca baza populatia romaneasca , in majoritate muncitori la salina ajungand ca in anul 1700 sa fie sediul Protopopiatului Roman."

Pr. Dr. Florin Gheorghiu - "Parohii Greco-Catolice Turdene (1700-2011), carte pe Google1,  pag.37,  pag. 38  si  pag. 39
Obs. Omite sa faca  referire la "Biserica Sovagailor" infiintata din 1467 apartinatoare romanilor ortodocsi, lucratori la salina. 


-  Scoala la salina - E. Gergely - Istorie si Contemporaneitate, carte pe Google19, pag.93,




 -  Prima scoala romaneasca din Turda , infiintata ca scoala triviala, in anul 1784, invatator Dumitru Papp, in Turda-Noua in casele bisericesti greco-catolice, la capatul orasului spre Copand.
In 1786 scoala romaneasca modernizata pe langa parohia din Turda Noua. Invatatori mentionati in arhivele bisericii: Ioan Boieriu (1804) , Petru Cordos (1825), Bozdok Dumitru(1839), Stefan Colceriu(1859-1861). In aceasta scoala micuta din curtea bisericii a invatat si Dr. Ioan Ratiu.- sursa: C.N.M.V., monografie carte pe Google11s, pag. 7


- Harta din a doua jumatate a sec XVII  (sursa Radu Cerghizan) 
   Locul unde a existat o capela catolica  pe Google19,  foto, detaliu,  citymap











De pe net:
-  Biserica Ortodoxa Romana - BOR - Transilvania 

- "Biserica păstrează câteva icoane din secolul al XVIII. Una dintre ele, datând din 9 iunie 1797, poartă semnătura lui Ştefan Zugravul, iar alta, realizată în 1742, a lui Iacob Zugravul. În 1991 biserica a fost reparată şi s-a realizat o nouă pictură în stil bizantin de către Petrică Tegla din Tritenii de Jos. El a introdus între chipurile sfinţilor pictaţi şi domnitori români, mari ierarhi ortodocşi şi luptători ardeleni pentru dreptate naţională" - sursa Facebook, A.M.C., comentariu Dana Deac
 - fotografie  din 1958 - sursa Facebook, M.B., 2012

- Preotul Ioan Retegan a fost “beştelit” pe facebook. Vezi  răspunsul preotului oferit pentru Agora Media!

- "Biserica ortodoxă din Turda Nouă cu hramul „Sfȃnta Treime” datează din secolul al XV – lea. Ȋn anul 1467 regele Matei Corvin a permis romȃnilor, tăietori de sare la Salina din Turda, să-și construiască o biserica proprie. După Unirea cu Roma, aceasta a devenit greco-catolică. "-  Facebook Ioan Gheorghe Ratiu, 2022 - Facebook Ana Maria Catalina, vezi comentariu Ioan Gheorghe Ratiu, 2023 
-  Biserica Sovagailor - Apuseni Info - Obs. Omite sa faca  referire la "Biserica Sovagailor" infiintata din 1467 apartinatoare romanilor ortodocsi, lucratori la salina. 


- Biserica Sovagailor - Wikipedia
- Biserica Sovagailor - welcometoromania.ro 
- Informatii si fotografii - biserici.org
- Tudor Duica - foloseste pe Facebook, fotografie din 2009.05.15 fara a indica sursa, A.M.C.
- album foto din anul 2016 - Exterior:Facebook - Interior: FacebookS.P.


Imagini Google Maps - 20122014

Foto pe: Facebook:  - A.M.C.
Vezi Str. Salinelor
Vezi  Publicatie pe net
Vezi Turda - Strazi
Vezi Turda - Biserici si cimitire




.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu