2011-01-29

Turda - Str. Andrei Şaguna, Nr.2 - Catedrala Ortodoxă - informatii din diverse surse


-  Catedrala Ortodoxa - linkuri

-   De pe net:  Istoric - Protopopiatul Ortodox Turda
-   Pagina Web a Catedralei - catedralaturda.ro,  Facbook1, Facebook3

-  Hram "Sfintii Arhangheli MIHAIL si GAVRIIL" - 

R.M.Neagu, G.Marchis, G.Gotea - Catedrala din Turda, 1935-2015 - Google1

-  Monument de arhitectura din anul 1955  - Info. E. Gergely - Istorie si Contemporaneitate - pag.279 ,   istoricul bisericii scris de preot Octavian Baiesu  - si protopopiatulortodoxturda.ro


- Catedrala Ortodoxa construita in 1925 poarta forme arhitecturale vechi inspirate din monumente romanesti - info. "Revista "Orasul"

- Ctitorul bisericii: Protopop Stavrofor Jovian Murasianu (info.pag.pe blog) - (scriere corecta a numelui  pe pictura originala) - Tabloul lui Jovian Muresan executat in ulei de Gh Belizarie - info: Violeta Nicula - Pag.37

Hrisov


 - Istoricul Bisericii Sfintii Mihail si Gavriil din Turda
(Scris de preot Octavian Baies si afisat  la intrara in Catedrala)
Fii binevenit, iubite cititorule, in acest sfant lacas de inchinare unde scriu inaintea Domniei tale aceste randuri, poftindu-te, dupa cuvinta a lua aminte de cele de mai jos.


Istoria crestinismului la Turda isi are obarsia in urma cu multe viacuri, cand in canabele Castrului roman de la Potaissa miji pentru intaia oara credinta in Hristos. Protoparintii neamului nostru lasau sus pe dealul "Cetate" urme crestine in lut, in piatra si onix, precum acea celebra "Gema de la Potaisa". De atunci neintrerupt este sirul crestinilor pe aceasta milenara vatra romaneasca.
Dupa unele izvoare, in trecutul medieval in Turda ar fi fost trei biserici romanesti. Una situata in partea dintre raul Aries si Cariera de argila, alta in partea dinspre Copaceni si alta "La Saline". Daca primele doua s-au risipit, dupa unele pareri intr-o invazie tatara, dupa altele in anul 1601 cand Gh. Basta incendiaza cartierele romanesti, cea de la Saline nu numai ca-si continua existenta, dar va primi si unele privilegii.
Unirea cu Roma, impusa romanilor ardeleni, a fost semnata de protopopul Turzii, Pascu in numele a 28 de preoti. Din acest moment biserica romanilor devine biserica unita, cei statornici in credinta ortodoxa ramanand fara lacas de inchinare, folosesc in acesc scop un sopron.
Cu timpul reusesc a-si construi o modesta bisericuta de lemn, in afara perimetrului orasului, pe dealul Cimitirului. Aceasta mica biserica a avut un destin tulburator. Aici la 19 septembrie 1810 a fost ales in persoana lui Vasile Moga, primul episcop de origine romana al reinfiintatei Episcopii ortodoxe din Ardeal. Primeste la altarul ei si-i asculta predica intr-un miscator  exemplu de comunitate romaneasca a marcantului reprezentant al Scolii Ardelene, unitul Samuil Micu.
La 2 decembrie 1847 a gazduit alegerea intru episcop a marelui Andrei Saguna. Dupa ce a fost martora evenimentelor clocotitorului an 1848, isi incheie menirea, probabil mistuita de flacarile unui trasnet.
marile evenimente din istoria neamului nostru au fost, unele legate direct de Turda, ori au produs un ecou profund in sufletele romanilor de aci. Astfel la 1600 Mihai Viteazul numeste jude al Clujului pe Andrei Stancel din Turda. Aici isi afla tragicul sfarsit marele unificator de neam;  aici "cazu trupul saucel frumos ca un copaciu de ramasera crestinii saraci de dansul" .
Turda este implicata atat in istoria Rascoalei de la Bobalna, cat si in cea a lui Horea, iar anul revolutionar 1848 - 1849 abunda de stiriu despre participarea celor din Turda si imprejurimi la framantarile ce au cuprins Ardealul.
Ecoul Unirii Principatelor si mai cu seama a proclamarii independentei Romaniei este deosebit de puternic, Turda devenind un important centru de colectare a ajutoarelor pentru soldatii romani care in Bulgaria se jertfeau pe altarul Neatarnarii. De Turda se leagau mari sperante in timpul Memorandumului, aici activand Dr. Ioan Ratiu. Pe Altarul Marii Unirii de la 1918 cade jertfa preotul Ioan Opris, aici in Cristis, azi Oprisani in memoria preotului Martir.
In 1901 sediul Protopopiatului  ortodox se muta de la Agarbiciu - Viisoara la Turda, odata cu alegera ca protopop a lui Jovian Muresan. Sub conducerea sa incepe o epoca de inflorire a asezamintelor ortodoxe din Turda.
La 19 sept. 1926 se pune piatra de fundamentala a acestei catedrale, lucrarile sunt finalizate in toamna anului 1935, iar la 3 noiembrie este tarnosita de catre episcopul Lucian Triteanu al Tomanului. Dupa aceasta data continua lucrarile la pictura interioara pana in anul 1938 cand este resfintita de catre episcopul Nicolae Colan al Clujului, succesor al vrednicului vladica Nicolae Ivan sub care a inceput si s-a finalizat constructia.

 - Istoricul scris de protopopul Daniel Crisan - sursa: protopopiatulortodoxturda.ro

- Catedrala Ortodoxa Romana a Turzii - pagina 16,  din revista Ecouri, Nr.5

- Catedrala Ortodoxa Romana a Turzii, un monument national - info Revista Ecouri, Facebook, sept. 2019









- Povestea Icoanei Maicii Domnului din Catedrala Ortodoxa din Turda - Revista Ecouri din 2021.08.23
foto pag. pe Google12 
Facebook Ecouri, Emil Halastuan




2023.09.07
- "In general in bisericile ortodoxe in partea stanga a bisericii se afla icoana Maicii Domnului cu Pruncul. Dupa Al doilea Razboi Mondial, dupa ce s-au efectuat reparatiile necesare, biserica a primit in dar din partea unui monah de la Manastirea Durau , din Moldova: Icoana Maicii Domnului Calauzitoarea. Istoria acestei icoane se afla la Arhivele Statului din Cluj." - A.M.C





ARHITECTURA
Descrierea bisericii lasam sa o faca proiectantul el ing. Ioan Traianescu prin al sau "Memoriu asupra bisericii ortodoxe "Sfintii Mihail si Gavril din Turda" din care citam: "O biserica de marime mijlocie in suprafata utila de 320 m.p. pentru marirea suprafetei utile am facut cate o galerie la pronaos si naos iar pentru accesul publicului cate o scara la dreapta si la stanga clopotnitei cu iesiri direct afara. Aceste doua scari dau acces la cor si la cula clopotnitei, dand nastere in fatada la doua turle mici alaturate clopotnitei. Prin dispozitia celor patru piloni ce sustin cupola centrala am obtinut un naos patrat de 9,2 m latime. Prin dispozitia boltilor moldovenesti ce se ridica deasupra naosului am obtinut ca turla centrala sa aibao proportie svelta cu diametrul de 5,40 m. Deasupra intrarii principale si in spatiul de sub clopotnita am prevazut spatiu de 36 m.p. pentru cor"

STILUL

intrebuintat este inspirat din vechile monumente ale tarii cu inclinatie spre stilul moldovenesc, avand asemanare cu monumentele ardelenesti, iar  "ca o amintire a epocii eroice a lui Mihai Viteazu,  am dat clopotnitei un aspect de cula."

2023.04.14 - afisier
-  PICTURA
foto.
este executata de doi dintre cei mai renumiti reprezentanti ai picturii bisericesti: Paul Molda si Gheorghe Belizarie. Primul picteaza iconostasul direct pe lemn, in ulei cu fond de aur, iar al doilea restul bisericii. Pictura fiind "la inaltimea picturii traditionale din bisericile istorice romanesti, izvor de unde pictorii s-au inspirat in aceasta opera de arta bisericeasca" (Din Procesul Verbal de receptie)
Tabloul lui Jovian Muresan executat in ulei de Gh Belizarie - (info: Violeta Nicula - Pag.37)
      Pictor - Paul Molda din Bucuresti, icoanele de pe catapeteasma si anvon se vor executa in culori de ulei, fondurile din aur veritabil, iar pictura murala in culori tempera. - Pictorul Gheorghe Belizarie din Pitesti - Pictura se va executa in tehnica pompeiana, adica pictura mata, ulei ceara, si terebentina in stilul curat bizantin, intrebuintanduse aur curat in locurile sfintilor -  In 1946 se fac reparatii la pictura de catre Victor Gullin din Bucuresti.- In 1986 pictura este restaurata de catre prof. Dimitrie  Banica  - sursa:R.M.Neagu, G.Marchis, G.Gotea - Catedrala din Turda, 1935-2015, pag. 69, 70, 71

  - In 1986 s-a restaurat pictura prafuita si inegrita de fum. La fel a fost reparat si intregul exterior. La spalarea picturii a iesit de sub o pojghita de vopsea de ulei chipul regelui Carol al II-lea. De la acea data chipul regelui a ramas la vedere .- sursa:R.M.Neagu, G.Marchis, G.Gotea - Catedrala din Turda, 1935-2015,, pag.103

MOBILIERUL

Iconostasul, anvonul, tronurile arhieresti, stranele, tetrapoadele scaunele, au fost executate de prof. Aurel Pop din Tg. Mures, ornamentate  sculptural cu vita de vie, ingeri si frunze de acant stilizate.

PORTALUL

si usile sunt confectionate de tamplarul Mihaila Felezau si sculptate de D. Ungureanu de la Scoala de Arte si Meserii din Turda.

CANDELABRELE

din fier forjat, dupa conceptia prof. isidor iasinschi au fost confectionate de catre Simion Feurdean din Turda.

CLOPOTELE

in numar de patru au fost confectionate in turnatoriile din Sopron.

OBIECTELE DE CULT:

potir odajdii, carti si alte obiecte de cult si de podoaba provin din donatiile facute de Societatea femeilor Ortodoxe, de Elena Dancila, deacon Candin Anca cu sotia si alti credinciosi.
In timpul razboiului biserica a avut de suferit avarii care au fost remediate in graba, iar in anul 1955 a fost declarata monument de arhitectura, fiind una din podoabele arhitectonice ale orasului.
La inceputul anului 1986,  sub conducerea pictorului Dimitrie Banica s-a restaurat integral pictura interioara degradata de timp, de fum si praf, apoi s-au facut reparatii la acoperis, restaurandu-se si exteriorul.

PREOTI

care au slujit la altarul acestei biserici au fost Jovian Muresan, ctitorul catedralei,  Aurel Gliga, Augustin Faur, Gheorghe Cojocneanu, Coriolan Muresan si Vasile Lupu. In prezent ea serveste nevoile religioase ale credinciosilor din parohiile Turda I si Turda III, avand ca titulari pe preotii Gheorghe Gotea si Octavian Baies.
Fii bine venit, iubite oaspete in acest sfant lacas de inchinare ce "s-a predat inaltei sale destinatii in anul 1935 si s-a resfintit, dupa restaurare, la 17 august 1986, ca sa fie in veci spre preamarirea lui Dumnezeu, spre intarirea credintei ei si a legii stramosesti cum si spre mangaierea sufelteasca a tuturor celor ce cu credinta si cu dragoste vor intra si se vor ruga intransa" - sursa Istoricul scris de preot Octavian Baies si afisat  la intrara in Catedrala

   -    Jovian Muresan - ( - d.1939) - Ctitorul Catedralei Ortodoxe cu hramul Sf.Arhangheli Mihail si Gavril, sfiintita in anul 1935, ridicata in amintirea marelui voievod Mihai Viteazul,in anul 1955 declarată monument de arhitectură.
"A fost absolvent in anul 1891 a Institutului Teologic Pedagogic din Sibiu, In 1904 initiaza construirea unei scoli confesionale pentru copiii credincioşilor ortodocşi si a pus bazele unei biblioteci. A pregatit pe plan local Unirea de la Alba Iulia. Ca fondator al Cooperativei corpului didactic a făcut, la 1919, apel pentru ridicarea unui internat pe lângă Liceul românesc din Turda. A fost distins cu titlul de cetăţean de onoare al orasului Turda" - mai multe surse, Lumea vazuta din Turda , ziarul21

  -  Grigore Biji, preot, profesor (1889-_) - 1934 a fost viceprimar al Turzii si secretar PNL. Turda. In 1952 a administrat parohia TurdaI iar in 1956 parohia Turda III. - Intre 1918-1948 a functionat ca profesor de religie la Liceul "Regele Ferdinand" . In 1933 a facut parte din comisia de organizare a programelor artistice si a sarbatorilor nationale. A infiintat in randul elevilor ortodocsi Societatea "Sf. Gheorghe" care avea ca scop prezentarea unor lucrari cu tematica religioasa. A fost casatorit cu Braica, nepoata a memorandistului Ioan Ratiu. pag.92,  93

         -  Aurel Gliga, preot  - ( 1904- 1983) - Intre 1918-1948 a functionat ca profesor de religie la Liceul "Regele Ferdinand" . In 1933 a facut parte din comisia de organizare a programelor artistice si a sarbatorilor nationale. A infiintat in randul elevilor ortodocsi Societatea Sf. Gheorghe care avea ca scop prezentarea unor lucrari cu tematica religioasa. A fost casatorit cu Braica , nepoata a memorandistului Ioan Ratiu. - sursa  imag, pag.180,  R.M. Neagu, G. Marchis, G' Gotea - Catedrala 1935-2015, pag.  9394,  fericiticeiprigoniti
  -  Augustin Faur,  preot, lector  - (1908 - 1979) - nascut in Oprisani, absolvent al liceului din Turda. Lector la Intitutul Universitar Teologic din Cluj. Redactor la ziarul Renasterea.  A servit ca preot la Catedrala din Turda. - sursa: R.M. Neagu, G. Marchis, G' Gotea - Catedrala 1935-2015, pag. 9495


 - Preoti in decursul timpului:
Protopopul Iovian Muresan, ctitorul catedralei, 1935-1939
Protopopul Aurel Gliga 1939-1948 cand a fost inchis de comunisti .
        Asistentul universitar de la Facultatea de Teologie din Cluj, Augustin Faur 1949 -1977.
        Pr. Vasile Lupu. 1977-1982
        Protopopul Gheorghe Gotea. 1982  -
 sursa: R.M.Neagu, G.Marchis, G.Gotea - Catedrala din Turda, 1935-2015, pag. 101, 181
OBS. A.M.C. - pe pag 181 este amintit preot Coriolan Muresan. despre care am gasit pe net  doar informatii legate de   greco-catolici.

  - OCTAVIAN BAIES, preot - (1942 - 2009) - In anul 1992 infiinteaza corul de copii denumit "Simbol" devenit formatie corala ce a functionat timp de 20 de ani si revista religioasa pentru copii "Candela". A avut o intensa activitate publicistica si scriitoriceasca Membru fondator si redactor sef la publicatia "Ariesul" -  R.M. Neagu, G. Marchis, G' Gotea - Catedrala  1935-2015, pag.
  9798
- Biografie - FacebookI.L.T. - Dana Arts, 02.09.2016





- Parintele Octavian Baies - info:  Revista Ecouri, Nr. 5, pag. 4.










- "Regretatul Octavian Băieș (născut în 2 Septembrie 1942 în satul Bungard, județul Bistriţa- Năsăud), fost preot al Parohiei Ortodoxe Române Turda III- Catedrala din Turda, unde a slujit până în 12 Mai 2009, când a fost chemat la Domnul)" - Facebook, Biblioteca Teodor Muresanu


Protopopi de Turda
 sursa:  Istoricul scris de protopopul Daniel C risan  protopopiatulortodoxturda.ro



 – JOVIAN MURĂȘIANU – 1901-1939
    foto pe Google1 - Facebook, Turda si Marea Unire



 – AUREL GLIGA – 1940-1951
    foto pe Google1

 – ALEXANDRU CĂIAN –  1951-1971
  - foto pe Google1






– ALEXANDRU SPINCIU – 1971-1990
   foto pe Google1






 – GHEORGHE GOTEA – 1990-2004
   foto pe Google1




 – DANIEL CRISAN – 2004 – în prezent
   foto pe Google1







2023.04.14, afisier
- Biserica "Mihai Viteazul"













- HRISOV
Ziditu-sa intru amintirea marelui Voievod Mihai Viteazul, acest sfant lacas cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril", intre anii 1925-1935 de catre intreprinderile Generale Tiberiu Eremia, dupa planurile arhitectului I.Traienescu si s-a pictat intre anii 1936-1938 de catre pictorii Paul Molda (iconostasul) si Gh. Belizarie in tehnica ulei intr-o maniera artistica impresionanta.
La 3 noiembrie 1935 a fost sfintita de catre episcopul Romanului Lucian Triteanu ca reprezentant al venerabilului si vretnicului de pomenire vladica a Clujului Nicolae Ivan.
Biserica are forma traditionala de cruce imbinand elemente arhitecturale reprezentative stilurilor din cele trei provincii istorice romanesti si constituie un ansamblu armonios fiind un monument de mare frumusete al municipiului Turda.
Datorita timpului, intemperiilor, razboiului, fumului  de lumanari si prafului, intreg ansamblu impunea o grabnica restaurare. Astfel in ianuarie 1986 o echipa condusa de pictorul Dimitrie Banica din Bucuresti in timp de doua luni a restaurat intreaga pictura redand interiorului frumusetea si maretia de odinioara.
Ulterior s-a trecut la restaurarea exteriorului care datorita timpului, ploilor si altor factori a suferit degradari la tencuieli, acoperis , dar mai ales la stratulk de culoare ce era aproape in intregime deteriorat. S-au refacut tencuililece nu au rezistat, s-a dat apoi pe un strat de aracet o stropitura de culoare naturala, preparata din praf de marmora de Simeria, ciment alb si var. Toate aceste lucrari ce depasesc suma de 600.000 lei au fost initiate si permanent supravegheate de catre preotii parohi, iar pentru finantarea acestor investitii au contribuit, prin donatii, bunii nostri credinciosi precum si Protopopiatul Turda.
Istoricul semicentenar al acestei catedrale ce slujeste nevoile spirituale ale parohiilor Turda I si Turda III retine numele urmatorilor preoti: Augustin Faur, Gheorghe Cojocneanu, Coriolan Muresan, Vasile Lupu si actualii preoti Gheorghe Gotea si Octavian Baies.
Astazi 27 august 1986, s-a ressfintit  aceasta biserica de catre Inalt Prea Sfintul Arhiepiscop Teofil  Herineanu al Clujului insotit de prea Sfintitul Episcop Vicar Iustinean Maramuresanu, inconjurat de un sobor de preoti din Turda in prezenta unui impresionant numar de credinciosi, in zilele Prea fericirii Sale, Patriarh al Bisericii ortodoxe Romane, Loctiitor de Patriah Teoctist Arapas'
Protopop al Protopopiatului Turda P.C. Alexandru Spinciu
Preoti ai catedralei fiind: Gheorghe Gotea si Octavian Baies.
Inscrie Doamne in cartea vietii pe toti ostenitorii, donatorii si inchinatorii acestui Sfant Lacas.
Semnaturi...


 - CORUL BISERICII - infiintat in anul 1908 - info. E. Gergely - Istorie si contemporaneitate carte pe Google19, ..pag.96., si alte informatii pe:  277278, 279 


Informatii date de: R.M.Neagu, G.Marchis, G.Gotea - Catedrala din Turda, 1935-2015, carte Google1

 - In 1904 ia nastere Corul parohial greco-ortodox roman din Turda Tineri care activau la acest cor apartineau ambelor biserici romanesti. El sevea pe rand bicericii Dintre Romani si Bisericii Ratestilor. - In anul 1905 se organizeaza un concert sustinut in sala mare a Hotelului Europa in favorul bibliotecii scolare. - In anul 1906 se constituie Reuniunea de cantari a Bisericii Romane. Timp de 10 decenii s-a pastrat traditia ca acest cor sa sustina cate un concert de colinde in bisericile orasului.- In 1913 are loc ultimul concert in in sala scolii confesionale -
       In ziua de 18 decembrie 1918, corul insotit de toata suflarea romaneasca din Turda in frunte cu cei doi conducatori religiosi protopopul ortodox Iovian Muresan si parohul si viceprotopopul onorific Nicolae Portos Ratiu au intampinat armata romana la podul de peste Aries.sursa:pag. 72, 73, 74, 75

 -   Dupa 1918, scolile confesionale romanesti isi perd ratiune de a fi si devin scoli de stat Cea mai importanta institutie de profil a Turzii devine Liceul "Regele Ferdinand" codus de directorul Petre Suciu. La catedra de muzica ajunge Ioan Caranica, macedo-romanul, absolvent a conservatorului din Bucuresti. Acesta preluand si continuand activitatea corala, devenita trditie la Turda organizeaza un cor cual elevilor din clasele superioare . V-a continua activitatea muzical-religioasa diversificand mult repertoriul.. Aceasta formatie ajunge la un nivel artisic ridicat incat obtine premiul I la concursul organizat in Bucuresti de catre Tinerimea Romana. In anul 1922-23 prof. Caranica organizeaza Corul Intelectualilor Romani din Turda care continua sa dea raspunsurile la liturghia duminicala, alternativ la bisericile romanesti. In anul 1928, profesorul Caranica este promovat la Scoala Normala de Baieti din Cluj - sursa:76.

 - In 1992 s-a infintat corul de fete Simbol, pag.103
 - Dirijorii Corului Catedralei Ortodoxe din Turda - sursa: 77. 78, 79

     - Corul Catedralei - 1930  - pag. 194,  Corul Bisericesc ortodox la sfintirea catedralei, pag 195, - Corul Catedralei 1934 - In excursie la Alba Iulia in imag. Augustin Ratiu, pag. 196



 - IOAN CARANICA -  Dupa 1918, scolile confesionale romanesti isi perd ratiune de a fi si devin scoli de stat Cea mai importanta institutie de profil a Turzii devine Liceul "Regele Ferdinand" codus de directorul Petre Suciu. La catedra de muzica ajunge Ioan Caranica, macedo-romanul, absolvent a conservatorului din Bucuresti. Acesta preluand si continuand activitatea corala, devenita trditie la Turda organizeaza un cor cual elevilor din clasele superioare . V-a continua activitatea muzical-religioasa diversificand mult repertoriul.. Aceasta formatie ajunge la un nivel artisic ridicat incat obtine premiul I la concursul organizat in Bucuresti de catre Tinerimea Romana. In anul 1922-23 prof. Caranica organizeaza Corul Intelectualilor Romani din Turda care continua sa dea raspunsurile la liturghia duminicala, alternativ la bisericile romanesti. In anul 1928, profesorul Caranica este promovat la Scoala Normala de Baieti din Cluj - sursa: R.M.Neagu, G.Marchis, G.Gotea - Catedrala din Turda, 1935-2015, Google1, pag.76.
 - Informatii biografice -Faebook Dana Arts , 2016, Facebook 2019, Facebook 2020. D.D. 
 - Nicu Caramica (1911-2002), scriitor, fiul lui Ioan Caramica - sursa info Facebook Dana Deac, 2020 
Personalitati - linkuri

2023.04.14 - afisier
- ISTORICUL ICOANEI MAICII DOMNULUI

foto.
In general in bisericile ortodoxe in partea stanga a bisericii se afla icoana Maicii Domnului cu Pruncul.


   - Dupa Al doilea Razboi Mondial, dupa ce s-au efectuat reparatiile necesare, biserica a primit in dar din partea unui monah de la Manastirea Durau , din Moldova: Icoana Maicii Domnului Calauzitoarea. Istoria acestei icoane se afla la Arhivele Statului din Cluj.

   "Moldova in suferinta , prin gestul monahului Ghervasie Cotcariu, de la schitul Durau-Neamt, doneaza bisericii Catedrale din Turda o icoana a maicii Domnului, argintata in marime de 1,20 pe 0,85 m. 

               -  "Cu post si rugaciune a fost taiat un tei, ..din care a fost lucrata intreaga lemnarie, a fost realizata pictura de catre staretul manastirii Duraului arhimandritul Varachil Moraru, lucrand la ea mai bine de o luna. De aici icoana a fost trecuta la Manastirea neamtului unde s-a facut argintatul, apoi readusa la Durau"- Din data de 7 septembrie 1947 Sfanta icoana a fost ridicata din Manastirea Durauului spre a fi transportata spre Turda. In data de 14 septembrie 1947 icoana ajunge in Oprisani. Aducerea icoanei a insemnat o zi de mare praznic .
A fost asezata pe un stativ de lemn confectionat de Dnii Prof. C. Repede si E. Costinpe cheltuiala Filialei Societatii Nationale Ortodoxe a Femeilor Romane. Stativul este sculptat cu frunze decorative . Icoana din punct de vedere artistic, " Stilul Bizantin conventionalist al partilor pictate este de asta data inlocuit cu cele mai dragalase nuante de lumini si jocuri de umbre ,.."
  - Foto Icoana Maicii Domnului - pag.179
sursa: Preot Grigore .Marchis - Catedrala din Turda, 1935-2015, pag. 80, 81, 82, 83, 84, 85, 86, 87..90, ...179



 - Catedrala Ortodoxa - sursa Violeta Nicula - Date istorice..., pag. 36, 37,



Info de pe:  Siteul Protopopiatului Ortodox : TurdaITurda III

"Parohia Ortodoxă Română Turda I si  III
- 3. Biserica (imaginea) hramul: Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil
- 4. Data punerii pietrei de temelie: 5 septembrie 1926.....
- 5. Proiectul ei şi elemente particulare de arhitectură: arhitectura este o îmbinare a stilurilor caracteristice celor trei provincii istorice româneşti. Planul este in formă tradiţională de cruce. Caracteristică pentru această clădire este clopotniţa. Ea are formă de culă oltenească şi se aseamănă celei de la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia.
- 6. Pictura: în tehnica ulei
- 7. Date despre interior: iconostasul a fost sculptat de prof. Aurel Pop din Tg. Mureş, iar icoanele au fost pictate de Paul Molda. Biserica a fost pictată de Gheorghe Belizarie, fratele lui Dimitrie Belizarie, care a pictat Catedrala Patriarhală.
- 8. Data sfinţirii bisericii şi ierarhul care a sfinţit-o: 3 noiembrie 1935 ..
- 12. Câteva elemente legate de profilul actual al parohiei:
– număr de credincioşi: 1520
– activităţi culturale şi misionare: Corul Mixt al Catedralei cu o activitate de 107 ani. Mai activează Corul de fete Simbol, având o activitate de 21 de ani.
– activităţi sociale şi filantropice: Ocazional, prin colecte, se ajută diverşi credincioşi bolnavi sau aflaţi în situaţii delicate. Anual: cca. 3500 le
A fost ridicată in amintirea marelui voievod Mihai Viteazul, de Intreprinderile Generale Tiberiu Eremia, după planurile arhitectului Ioan Traianescu. Lucrarea a fost posibilă si datorită donaţiilor făcute de Banca Arieşeană, Societatea Femeilor Ortodoxe, de diverse întreprinderi şi persoane particulare.
Arhitectura este o îmbinare a stilurilor caracteristice celor trei provincii istorice româneşti. Planul este in formă tradiţională de cruce. Sfinţirea catedralei a fost făcută la data de 3 noiembrie 1935 de către episcopul Lucian Triteanu al Romanului. În anul 1955 a fost propusă monument de arhitectură, fiind una din podoabele arhitectonice ale oraşului.
Lăcaşul a fost construit cu o capacitate de 1.200 de persoane si se află in centrul oraşului. Terenul pe care a fost construită Catedrala, a fost cumpărat de parohie de la Primăria Turda, cu suma de 5205 lei.
În istoricul Catedralei intră numele ctitorului protopop Jovian Mureşanu, care a păstorit-o în decurs de 38 de ani, sub conducerea căruia s-a zidit, s-a pictat şi s-a sfinţit acest lăcaş de cult. Osemintele lui sunt aşezate la loc de cinste sub altar. Piatra de temelie a fost pusă în 5 septembrie 1926, iar lucrările au fost terminate în 1935. Caracteristică pentru această clădire este clopotniţa. Ea are formă de culă oltenească și se aseamănă celei de la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia.
Icoanele iconostasului au fost pictate de pictorul Paul Molda (1884–1955), iar interiorul lăcaşului de către Gheorghe Belizarie, între 1935-1938. Mobilierul, iconostasul, amvonul, tronurile arhiereşti, stranele, tetrapoadele, scaunele, au fost executate de prof. Aurel Pop din Tg. Mureş, ornamentate sculptural cu viţă-de-vie, îngeri şi frunze de acant stilizate.
Un lucru inedit este şi prezenţa în Catedrală a unei icoane a Fecioarei Maria cu Pruncul la care se roagă credincioşii. Icoana a fost adusă din Bucureşti şi purtată în procesiune prin oraş, de care cu boi. Unele mǎrturii afirmǎ cǎ aceastǎ icoanǎ este grabnic folositoare femeilor care nu pot rǎmâne însǎrcinate.(Obs. A.M.C. - de vazut reactualizarea informatiei in cartea publicata de R.M.Neagu, G.Marchis, G.Gotea - Catedrala din Turda, 1935-2015, pag.81 -91. - icoana provine de la manastirea Durau)
De menţionat este şi prezenţa unei icoane cu chipul Mântuitorului, care are pe verso inscripţia: „Donată de o familie îndurerată de basarebeni, smulsă din sînul patriei. Rugaţi-vă pentru ei!”.
Datorită timpului, războiului, fumului de la lumânări, întreg ansamblul a necesitat restaurat. În anul 1986 s-a realizat restaurarea interiorului de către o echipa condusă de pictorul Dimitrie Bănică din Bucureşti. Ulterior a fost restaurant şi exteriorul. În partea stângă a intrării în catedrală, se află o pictură a regelui Carol al II-lea, în uniformă de general de vânători de munte, cu pelerina „Ordinului Mihai Viteazul”. Pictura a fost scoasă la iveală odată cu lucrările de restaurare."
Parohia Ortodoxa Romana Turda III

 - Catedrala Ortodoxa - info "Turda 20 de secole de istorie" - produs de Primaria Turda, pag. 34











   - Catedrala Ortodoxa - citeste despre: intemeietori, originea picturilor murale, misterul unei picturi, urme din gloante, "eliberatorii" au pangarit biserica. o icoana catolica in catedrala ortodoxa -  sursa: Daniela Deac - Turda, orasul care nu vrea sa moara, pag: 14, 15, 16, 17. (Obs. A.M.C. - Dupa noile informatii icoana a fost adusa de la Durau - sursa: R.M.Neagu, G.Marchis, G.Gotea - Catedrala din Turda, 1935-2015, pag.81...-90-91

      - Protopopiatul ortodox al Turzii in perioada interbelica
Sediul protopopului tractual pana in ultimii ani ai sec. al XIX - lea nu se afla la Turda , centrul politico-administrativ alcomitatului Turda-Aries, ci la Agarbiciu (Viisoara) .
        Simion Pop Moldovan protopop pana in anul 1883, Petru Rosca, pana in 1898 si Iovian Muresan pana in 1939.
         Spre deosebire de mediu greco-catolic inca din sec XVII se impune formula numirii directe a protopopului de catre scaunul episcopal, in cadrul Bisericii Ortodoxe se mentine dreptul sinodului protopopial de a-l alege pe conducatorul tractului.
 -      1887 s-a constituit grupul electoral: al PNR din Sibiu. din care faceau parte si doi reprezentanti ai elitei ortodoxe:
protopopul emerit Simion Pop Moldovan si Avocatul Anania Moldovan
-   1881-1882 - functionau 16  scoali confesionale ortodocxe - sursa : C. Ricman - Biserica, scoala...pag. 32, 33,  34,  36, 78, 96

                   - Festivitatile de sfintire a catedralei in anul 1935 - "Noul Sion al orotodoxiei romanesti" - sursa: R. M. Neagu, G. Marchis, G. Gotea -  Catedrala.., pag.  44, 45, 46, 47, 48, 49, 50

 -  Doua imagini inainte de anul 1940 - sursa: R. M. Neagu, G. Marchis, G. Gotea -  Catedrala ..1935-2015,  pag.170

 - Imagini interioare: Naos si Pronaos - pag.178

  - In anul 1986 - Catedrala este resfintita -

  - Arhiepiscopul Vadului Feleacului si Clujului in Catedrala din Turda
sursa: R. M. Neagu, G. Marchis, G. Gotea -  Catedrala ..1935-2015, pag. 181, 183, 184, 185


    - Contractul de cumparare a terenului de sub Catedrala de la Primaria Turda - parcela aflata in  "Parcul Regina Maria" - sursa: - Razvan Mihai Neagu, Grigore Marchis, Gheorghe Gotea - Catedrala din Turda , 80 de ani de la sfintire - 1935-2015  , pag.186187188

 - "Daca in comunism biserica trebuia anulata acum ea trebuie compromisa" - citat Dan Puric -
In anii 80 in incercarea de a ascunde de ochii celor care treceau prin Turda, svelta catedrala, autoritatile locale au hotarat constructia mastodontul bloc "Big" in afara aliniamentului cerut de peisajul urban. - sursa: R.M.Neagu, G.Marchis, G.Gotea - Catedrala din Turda, 1935-2015, pag. 102

   - Catedrala Ortodoxa - A fost construita in locul umilei  bisericute aflate la periferia orasului - "In stanga intrarii se afla o pictura a Regelui Carol al II-lea , in uniforma de general de vanatori. munte, cu pelerina Ordinului Mihai Viteazul. Dupa abolirea monarhiei in 1947 si venirea comunistilor la putere, pictura a fost acoperita cu un strat de vopsea. Biserica este inchinata Marelui Voievod Mihai Viteazul...."  info. T.Stefanie, V.Visinescu - Ghid turistic, pag: 87, 88, 89


- Corul Bisericii Ortodoxe - pag.81 din volumul: Mihai Răzvan Neagu și Horațiu Groza. - "George Mărie, Valer Moldovan și Augustin Rațiu, reprezentanți ai orașului Turda la Marea Unire, persecutați în perioada dictaturii comuniste”





- Augustin Ratiu si Corul Catedralei Ortodoxe, in excursie la Alba Iulia in anul 1934
pag.159,  din volumul: Mihai Răzvan Neagu și Horațiu Groza. - "George Mărie, Valer Moldovan și Augustin Rațiu, reprezentanți ai orașului Turda la Marea Unire, persecutați în perioada dictaturii comuniste”



- Profesorul Petru Potârniche (1929-2020) foto - dirijorul Corului Catedralei din 1989
info si foto Revista Ecouri - Facebook iul 2020, foto si info pe:  Google1








- Valer Moldovan (1875-1954) - pag.88, din volumul: Mihai Răzvan Neagu și Horațiu Groza. - "George Mărie, Valer Moldovan și Augustin Rațiu, reprezentanți ai orașului Turda la Marea Unire, persecutați în perioada dictaturii comuniste” - personalitate marcanta in slujba Bisericii Ortodoxe









2019.10.17
- Insemn al armatei (info. prot)








2019.04.20
- Vedere panorama de pe Str. Nicolae Vladutiu - I.L.T.,  A.M.C.








2019.09.10
- Vedere de pe Str. Gheorghe Lazar, din curte de la EonGaz








2022.12.28
- Vedere de pe Str. Augustin Bunea









De pe net:

- Iuliu Gentiu, (1889-1979) doctor in drept, primar PNL detinut politic 1952-54,  in perioada construirii catedralei  sursa info:  blog stelu-1967
- Iuliu Gentiu - personalitati turdene 

- Pagina Web a Protopopiatului Ortodox - protopopiatulortodoxturda.ro

  - Gemma de onix - protopopiatulortodoxturda.ro, istoric
  - foto pe Google1






- Turda si Marea Unire -Facebook - publicat pe Google1

Catedrala Ortodoxă Turda
„Gândul cuvioşilor se îndreaptă pentru ridicarea unei biserici, în locul umilei bisericuţe aşezate la periferie. În acest scop organizează o colectă publică şi astfel, până în 1918, se adună fonduri în sumă de 70.000 lei. Cuvioşia sa, Iovian Murăşianu, sprijinit de către credincioşi, începe cu mai multă străduinţă adunarea de fonduri şi astfel în anul 1926 pune piatra fundamantală a noii biserici. Lucrările continuă, la început cu mult zel pentru ca apoi, datorită crizei, să stagneze. Părintele protopop e aşa perseverent şi astfel, după 10 ani biserica este sfinţită.” (Ziarul TURDA, 1936)
Terenul a fost oferit de autorităţile oraşului şi a fost cumpărat de la familia Kimpel. Pentru construcţie s-au făcut donaţii de către numeroase persoane particulare, istituţii şi asociaţii printre care se numără Primăria, Prefectura, Banca Arieşeană şi Societatea Femeilor Ortodoxe. Construcţia s-a încheiat în anul 1935."



 -  Imagini de altadata - biserici - linkuri
    Imagine veche - de pe omeka.bjc.ro
   foto pe Google1







 - Imagine din 1934










 - Foto de pe Facebook - autor Daniel Borbe - 2014.
  foto pe Google1










 - Slujba aniversara la 80 de ani de la sfiintirea catedralei si decernarea titlului de personalitate de onoare a orasului Turda lui Andrei Andreicut - inturda.ro, protopopiatulortodoxturda.ro, activitati  T. Stefanie ,  Primaria TurdaI,L.T.

 - Comemorarea a 80 de ani de la sfintirea Catedralei Ortodoxe din  Municipiul Turda - albume pe  Facebook,:
- In 80 de ani, au slujit 10 preoti - turdalive.ro
  foto1, foto2:  pe Google1


2017.08.12
- Icoana Maicii Domnului cu Pruncul pictată de preotul Luca din Iclod (1673) - sora Icoanei de la Nicula - Icoana expusă la Turda în Postul Adormirii Maicii Domnului” - info: ziarul TurdaNews













 - imagine din 1982 - Facebook. I.L.T.,  R.C.
  foto pe Google1







- R. Mihai Neagu, G. Marchis, G. Gotea - Catedrala din Turda 1935-2015 - Google












2019.03.27
- Episcopul Nicolae Ivan si orasul Turda
  Revista Ecouri, Nr.13










2023.12.13
   - Pagini de cultura generala - linkuri
   - Primaria Municipiului Turda - Ecouri - 12Google - A.M.C.
    Mitropolitul Andrei Saguna, Ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane, readus dupa 100      de ani, in memoria colectiva a turdenilor - Pag. 










2024.01.30
- Mitropolitul Andrei Saguna, ctitor al scolii romanesti 

 Istorie - Pagini de cultura generala - Revista Ecouri - 12Google











2021.06.30
- Curatarea picturii din turla - Revista Ecouri, pag. 32












2023.02.22
- Praznic la Catedrala - Ecouri
 Google12, pag.













- Cladire cu valoare istorica arhitecturala 
 Cladiri cu valoare semnificativa - Primaria Turda, anexa 6 
 Documente, diversi autori - foto 










2011.06.16
 23 Aprilie- Sf. Mare Mucenic Gheorghe,  patronul spiritual al municipiului Turda - A.M.C. -  Facebook Dana Deac, 2023, Ziarul 21.ro , 2028
Catedrala Ortodoxa din Turda , Str. Andrei Saguna, Nr.2 - linkuri





- Lucrari in lemn executate de: Nelu Copil - sculptor in lemn  -  11sGoogle -   I.L.T. -  A.M.C.

- Biserica Ortodoxa Romana si  Securitatea in perioada comunista - Procesul comunismului , Foaie Nationala, ,  Dan Puric, activenews
- Asasinarea Episcopului de Husi - Facebook, Gh.Petrov,  Adevarul ro, 2021
Carte din biblioteca personala:
- Razvan Mihai Neagu, Grigore Marchis, Gheorghe Gotea -  Catedrala Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil din Turda ,80 de ani de la sfintire ,1935-2015 - pagini extrase din carte
- Imagini din interior - 2016 - Facebook, I.L.T. S.E.
- Imagini din Interior - sursa Facebook, Marius Romila, 2016.
- 1940 - este numit Protopot al districtului Aries par.Onoriu Savu - de pe Facebook, D.A
- Arta si informatii - Facebook, Dana Deac, oct. 2018
- "Catedrala ortodoxa, O istorie care completeaza Edictul din 1568", o constructie tip catedrala  - corbiialbi.ro
- De ce construim Catedrala Mantuirii Neamului foto.info.- sursa afis la Capela Spitalului 

 - Imagine aeriana - sursa Facebook, Catedrala Ortodoxa, 2017
    foto pe Google1








- Imagine de pe Facebook, 2017 - autor foto Antares
foto pe Google1, imagini frumoase








- Vedere panorama din drona
sursa Facebook, George Mihai , I.L.T. 
foto,   publicata pe Google24, imagini de pe net







- Arta si informatii - Facebook, Dana Deac, 2018
- imagini si informatii - biserici.org
- Se construieste o capela -  Zuarul 21
Wikipedia
- Campanie electorala 2014 - Youtube
- Sfanta Impartasanie la copii - video de pe Facebook   ( Hm?!)
- Informatii si album foto, 2017 - Facebook: I.L.T. -  Bogdan Iozon
- Pagina pe Wikivand - OBS:  foloseste fotografii realizate de A.M.Catalina fara sa indice acest lucru. (ex: foto), Nu cunoaste notiunea de Catedrala in sensul unei cladiri cu spatiu imens. In Turda este cea mai incapatoare biserica, poate fi denumita in acest sens ca si "Catedrala"
- Nu este pe lista monumentelor istorice dar este un monument de arhitectura romaneasca ceea ce "nu prieste" multora..
- Comentarii pe marginea unei informatii gresite - Facebook, Fan Turda, 201
- Investigatie Recorder, "scop jalnic" - Facebook 2021

inainte de anul 1925
- Cladiri ce au fost demolate de pe amplasamentul Ccatedralei - Facebook, Fan Turda, Comentariu R.C.











Piata Republicii, intersectie cu Str. Andrei Saguna, fosta Intrarea Cortejului , inainte si acum colaj sursa Radu Cerghizan
  Piata Republicii imagini de altadata 
  Biserici si cimitire - imagini de altadata 
  Strazi - imagini de altadata 








- Lucreția Murășianu, preoteasa - titlul de cetățean de onoare – post mortem doamnei, în semn de recunoștință și apreciere pentru activitatea și contribuția adusă la sporirea prestigiului municipiului Turda.- sursa info Facebook Matei Cristian , aug.2020
foto. coperta cartii ,,Preoteasa Lucreția Murășianu și Societatea Națională a Femeilor Ortodoxe Române Turda” – editor pr. Dorin Sas

" ....Distinsa preoteasa a fost una din cele mai active femei din perioada interbelica, ce a creat o impresionanta opera social-culturala. A condus decenii Societatea Femeilor Orto doxe din Turda, organizand o remarcabila opera filantropica si culturala in municipiul Turda, a infiintat alaturi de sotul ei Parintele Jovian - ctitorul Catedralei Ortodoxe din Centrul Municipiului Turda o fundatie destinata sa continue opera lor si dupa plecarea la cele vesnice.....In anul 1914 doamna Lucretia Murasianu este presedinta Reuniunii Femeilor Romane - Filiala Turda . In anul 1930 este aleasa consilier local in cadrul Consiliului Local al Municipiului Turda in urma procesului electoral desfasurat. A decedat la data de 4 ianuarie 1946 serviciul religios fiind oficiat in Catedrala Ortodoxa a Municipiului Turda de un sobor de preoti in frunte cu protopop Aurel Gliga. Trupul i-a fost asezat spre vesnica odihna alaturi de sotul sau in cripta de sub altarul Catedralei...” - extras de pe Facebook Biblioteca Teodor Murasanu, Dana Deac, 2023


- Timbru din anul 2009 - Wikimedia Commons, primit de la R.C.
  Imagini de altadata, diverse - album pe Google11s, lincuri, foto











2021.04.22
- Catedrala ortodoxa, incadrata de "flori albe de magnolii, ce au intelesuri care includ puritatea si perfectiunea, intentiile sincere si curatenia sufletului si a trupului."
24.04.2021 - A.M.C. - sursa info capitalamagnoliilor. blog





2022.01.16
Piata Republicii vedere panorama din Piata 1 Decembrie 1918 - Facebook A.M.C





2019.11.29
- Turda, Adaposturi de razboi  - linkuri
 Accesul in adapost, de pe Str. Gelu
Adapostul de sub Catedrala
Construit in anul 1952 pentru 40 de oameni, cu ventilatie manuala si electrica , WC, grup social, dusuri. Initial a fost conceput ca centru de comanda a apararii locale antiaeriene, captusit ca protectie impotriva radiatiilor sursa ziarul 21Youtube video
- sursa info. -  ziarul21, 2022, video, Youtube



2023.12.14
- Sala de conferinte a Protopopiatului Ortoidox - Str. Gheorghe Lazar, Nr.25 
din afisier, la intrarea in Catedrala  - 40Google,  foto 











De pe net
- Catedrala Ortodoxa - Facebook
- Catedrala din Bucuresti
- Catedrala Mantuirii Neamului - patriarhiaromaniei.ro
- Clopotul Catedralei - Facebook, Suciu Petru
- 7 stiri false despre Catedrala din Bucuresti - stiripesurse, 2018
- Comentarii pe Facebook, 2018
- Un comentariu ce mi-a placut - "...suntem singurii din Europa, fara Catedrala,care reprezinta inima si sufletul unui neam crestin..chiar credeti ca reprezinta motivul pt care nu s-a construit macar un spital in 27 de ani.? ...singura institutie care functioneaza perfect in Romania este...HOTIA,in parohia tuturor partidelor sub conducerea unor ,,Dcctori"super docti in materie....si inca ceva..Biserica este unica locatie de pe Pamant unde Preotii se roaga pt...,,conducatorii tarii si mai marii satelor si oraselor"...indiferent de vrednicia acestora..." - sursa B365.20,  Nicolae, 2016.
- Album cu imagini de la Praznicule Floriilor - 2019.04.21 - Facebook Catedrala Ortodoxa Turda III
- Album cu imagini dupa ce a fost pictata integral interior - autor foto Marius Romila, 2016
- Binecuvantarea Catedralei in anul 2020 - Facebook
Imagini Google.Maps - vedere din Piata 1 Decembrie 1918, in anii: 2012,2014
- Preotul Gheorghe Gotea a primit Crucea Transilvană - Turda News. 3.01.2021, Turda TV


19.09 - Ziua Europeană a Patrimoniului. -  Clădiri de patrimoniu din Turda  - Facebook , Biblioteca Teodor Muresanu, 2023
"Patrimoniul arhitectural-istoric al oraşului cuprinde Piaţa Republicii şi Piaţa 1 Decembrie 1918. Nucleul istoric medieval este considerat cel din jurul bisericii romano-catolice din fosta Piaţă a Târgului (azi P-ţa Republicii). Centrul municipiului Turda se află în prezent pe lista monumentelor istorice ca şi ansamblu urban secolul XVIII-XIX, conform Ordinului Ministerului Culturii şi Cultelor nr. 2.314/8.07.2004. 

 "Catedrala Ortodoxă, situată în str. Andrei Şaguna nr. 2, a fost realizată în stil neobizantin după planurile arhitectului Ioan Traianescu. Piatra de temelie a acestei biserici a fost pusă în anul 1926, pe baza unor fonduri adunate din iniţiativa protopopului Jovian Mureşan. Construcţia s-a încheiat în anul 1935, caracteristică pentru această clădire fiind clopotniţa în formă de culă oltenească asemănătoare celei de la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia. Picturile interioare au fost realizate de către profesorii Paul Moldovan şi Gheorghe Belizarie, iar icoanele iconostasului de către pictorul Paul Molda (1884-1955)"


 Ganduri:
- În ce privește forma religiei în care ne găsim din moși-strămoși, neamul meu este ortodox răsăritean și nu înțeleg să fac nimic care să înjosească o credință (încărcată cu prestigiul unei tradiții) care pe mine nu mă împiedică deloc să evoluez spre oricât de înaltă și liberă perfecțiune." Doctor Grigore T. Popa (1892 - 1948} - A.M.C. sursa citat citateortodoxe.ro





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu