2011-01-17

Turda - Statuia Sfântul Florian - Str. Mihai Eminescu, Nr.3



Sfântul Florian este considerat protectorul pompierilor. A fost cetățean roman. A murit in exil,  in anul 304. Martir crestin ce a refuzat sa se inchine zeilor romani (info.wikipedia)

.

album pe:  6Google


2018.02.22
- Str. Mihai Eminescu, Nr.3 -  In renovare









2009
-  Statuia Sf. Florian din Biserica Romano-Catolica din Piata Republicii, Nr.54









2023.05.13
- Arcada Grup - Iopografie su Cadastru, din 2005 - info pag Web
  Topometrist








- In aceasta cladire a locuit profesoara de pian Citrom  sora sculptorului Etienne Hajdu - sursa info Facebook, comentariu Alexander Fuhrmann, 2017

"STATUILE SFȂNTULUI FLORIAN DE LA TURDA
La Turda se găsesc 2 statui ale sfântului catolic Florian, ambele comandate de Florian Kimpel, una plasată în pronaosul Bisericii Romano-Catolice, a doua într-o nişă de pe faţada fostei case a familiei Kimpel din str.M.Eminescu nr.3. Statuia din biserică a fost adusă de un membru al familiei Kimpel în anul 1945, spre a o feri de distrugere din partea comuniştilor. Statuile nu sunt identice, dar au elemente comune, personajul fiind patronul spiritual al pompierilor din întreaga lume catolică. E prezentat în ţinuta clasică: legionar roman, cu drapel, cască, cu o căldare de apă din care varsă apa peste o casă în flăcări spre a stinge incendiul. Căştile ambelor statui au ornamente purtate de ofiţerii romani, dar şi de legionarii Gărzii Pretoriene. Statuia din biserică este executată probabil dintr-un bloc unic de calcar. Foto: Ana-Maria Catalina"  - sursa Facebook, R.C.

Imagini Google Maps - din anii 2012, 2014

Foto pe: 6Google,  Wikipedia 

Vezi: Arta
Str. Mihai Eminescu - linkuri si informatii
Turda - Istorie - linkuri
Vezi Turda - Strazi


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu