2011-01-28

Turda - Lapidariu in dispretul autoritatilor


"NU UCIDETI MESAGERUL !"



"Pentru ceace nu te-ai trudit si nu costä,nu are valoare.  Logic…
Indobitocirea a ajuns la rangul de virtute."
02.08.2013, spus de un artist plastic (J.K , din Austria), cu referire
la actiunea de desfiintare a Lapidariului.



Situat pe Str. Bogdan Petriceicu Hasdeu cu acces din Piata Republicii
In Lapidariul infiintat in anul 1969, la 18.07.2013 a intrat buldozarul (info: Zamfir Pop)
Intentia de desfiintare a lapidariului a inceput in anul 2011 cand s-a pustiit zona. A fost desfiintat parcul lapidariului si exponatele au fost mutate la marginea terenului lasand cale libera pentru accesul masinilor. Pana in anul 2013 zona a fost lipsita de supraveghere si adminstrare permitand vandalizarea religvelor in special de elevii scolii din zona. Parte din relicvele au fost mutate cu buldozerul in curtea muzeului in spatele unui chiosc.
Primar in aceasta perioada Tudor Stefanie. (PDL)
S-a sacrificat un parc si un obiectiv truristic istoric, pentru o parcare in fata Liceului "Josika Miklos" recent infiintat in locul Scolii "Teodor Muresanu" (fosta Scoala Nr.1) ?
  - Imagini din 2015 -  Cu siguranta nu protectia vestigiilor a fost scopul actiuni de asa zisa "reabilitare" a zonei. vestigiile sunt la fel de neprotejate ca si in afara incintei muzeului.
Din curtea unei institurii de importanta nu doar locala ci nationala MUZEU s-a  deschis  accesul la o alta institutie cu o alta administratie,  o scoala. "


OBSERVATIE AMARA:
Pentru "unii" responsabil pentru cele din imagini este fotograful calificat iresponsabil iar cei care primesc un salar pentru protectia si salvarea spatiului desi nu au facut-o, sunt considerati merituosi.

De pe net:
- Muzeul de Istorie din tara lui Stefanie ( si a primaritei Claudia Luca, directoare 1980-2012) - vissvrix.blogspot.ro - 2011
- Fotoreporter pentru mediu - aefcfoto.blocspot.ro - 2011
- Extras din  Welkome to Romania
"Lapidarul din Turda realizat în 1970-80 într-un parc din faţa Muzeului Istoric este doar o amintire. A fost expusă acolo o colecţie de vestigii din secolele II. şi III. din perioada romană. În 2012 presa a anunţat că şi lapidariul va intra în restaurare.
wroweb: Lumea era curioasă, dezamăgită şi pe urmă supărată, pentru rezultatul final."Au pustiit locul, nu mai are aspect nici de parc nici de expoziţie vestigii, se urcă cu maşinile în spaţiul liber, stau cu fundul pe bolovani, şi nu se poate mătura pietrişul. Băncile sunt puse cu spatele la lapidar şi cu fata la zidul bisericii, drept pentru care majoritatea stau pe gard nu pe bănci. La un moment dat erau şi două mari containare de gunoi amplasate, şi după multe insistente au mutat containarele în faţa bisericii expuse la vedere astfel încât nu mai poti face o fotografie fără să ai in vedere şi o lada de gunoi"- ne-au relatat pritenii din Turda."

- "Se edifica monumentul edililor" - zamfirpop.wordpress.com
- "Stirea cititorului"  - TurdaNews
-  Cu ce se ocupa politistii si edilii 04.10.2013 - Facebook
- "Piata Muzeului" - comentariu pe Facobook
-  Cu ce se ocupa Muzeul de Iastorie, 2014 - ziarul TurdaNews
-  Sectie de ednografie nu si lapidariu, 2014 - ziarul TurdaNews
- Pagina pe blog - Daca noi asa, urmasii nostri, cum?
- Video - Responsabilii de "curatenia" orasului
- Centrul istoric ..oficial mort - de pe Facebook - Ionel Ignat,I'LoveTurda - comentarii privind lapidariu, in atentia viceprimarului Lucian Varo - 2015.05.01 -
- Incredibil - Video - Facebook - Zamfir Pop - 2015.06.24



Lapidariul - linkuri si informatii
Daca noi asa...urmasii nostrii  cum? - linkuri
Str. Bogdan Petriceicu Hasdeu - linkuri si informatii
Vezi Turda - Strazi
Vezi Turda - Istorie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu