2011-01-10

TVR1 - Turda - istorie locala

Emisiune filmata pe TV la data de 2013.05.04
Vezi film pe TVR1 (Nota: pentru vizualizare, da click rapid jos pe bara de start a filmului)
Vezi Istorie
Pe postul TVR1 in cadrul emisiunii "Exclusiv in Romania" s-a spus ca:
"Aici la Turda s-a semnat primul Edict de toleranta religioasa in 1568"

- Este ceva vag, "aici la Turda..."


TVR1 spune ca in Biserica Romano-catolica Dieta a "pregatit simbolic" legislatia...

In Biserica Romano-Catolica exista o placa pe care este inscriptionat foarte clar si nu se refera la nimic "simbolic":
"In aceasta Biserica a proclamat Dieta Transilvaniei, din 1568 pentru prima data in lume Edictul privitor la libertatea constiintei si toleranta religioasa"

TVR1 spune ca: In Cladirea actualului Muzeu (fostul palat Princiar) s-au tinut Dietele Transilvaniei.

In Biserica Romano-Catolica din Piata Republicii, nr.54, datorita dimensiunilor mari, a servit multa vreme si ca loc de desfasurare a dietelor transilvanene, pentru sinoduri si alte mari manifestari. Astfel, aici, in 1557, s-a legiferat pentru prima data in lume libertatea constintei, dreptul personal de alegere libera a confesiunii.
Info: E Gergely Istorie si Contemporaneitate, pag.288

Istoricul Muzeului nu spune ca in aceasta cladire au avut loc Diete ci doar ca :
"Cladirea este construita după anul 1560, destinată pentru vama sării de la Turda, clădirea a servit şi de reşedinţă temporară a principilor Transilvaniei în timpul vizitelor în zonă, de unde şi denumirea de Casă Princiară sau Palat Voivodal.
Dieta din 1542 care a pus bazele organizării politico-administrative a principatului transilvănean. Nu putea sa aiba loc in "Palatul Voivodal" aceasta cladire fiind construita mai tarziu.

Deci din informatiile publicate in surse diferite, ar rezulta ca: Dietele transilvanene s-au tinut in cladirea Bisericii nu a muzeului...

TVR1
"S-a semnat primul edict de toleranta prin care Ioan Sigismund acorda libertate religioasa religiei unitariene."


Ma intreb unde s-au semnat actele pentru celelalte religii?
Info Wikipedia
- În baza Edictului de la Turda, până la edictele de toleranță religioasă emise de Iosif al II-lea, confesiunile recepte din Transilvania au fost nu doar cea unitariana ci si cea reformată-calvină, cea luterană, și cea romano-catolică. (Practicarea altor culte, precum cel greco-ortodox și mozaic, ai căror adepți constituiau o mare parte a populației Transilvaniei, era doar tolerată)

TVR1 spune despre Cladirea Teatrului Municipal ca a gazduit cazinoul si potrivit cu acesta in apropiere cladirea bordel Hotel New York

Turda nu a fost doar oras al "distractiei"
Cladirea Teatrului a gazduit Casina Intelectualilor Romani, cu scop bine determinat social cultural.

S-a facut reclama in cadrul emisiunii cartii: Ghid Turistic Turda, a carui autori sunt Tudor Stefanie si Valentin Visinescu.

Nu am inteles de ce capitolul 26 din carte, nu se numeste Casa memoriala Dr. Ioan Ratiu asa dupa cum capitolul 27 se numeste Casa memoriala Petofi Sandor.
Capitolul 26 din Ghid are numele de "Case Memoriale" dar in el se vorbeste exclusiv de casa Memoriala Dr. Ioan Ratiu de pe str. Dr. Ioan Ratiu nr.71) Imaginea insa reprezinta o alta casa (a familiei Ratiu in care se afla CRD dar care nu reprezinta "casa memoriala".

TVR1
"Din ce am inteles eu si mi s-a parut destul de logic dieta a luat hotararea iar principele a semnat edictul, asa cum azi o lege e data in parlament iar presedintele o promulga. Si despre casina si cazino am discutat mai in detaliu cu profesorul Felezeu, e adevarat ce spuneti dar am inteles ca a fost si cazino o scurta perioada de timp, asa cum la casina militara a fost o vreme si un fel de cazino destinat doar militarilor.
Mult succes in continuare cu blogul - dvs si colegii bloggeri faceti gratuit pentru cunoasterea orasului Turda mai mult decat cei care sunt platiti de la buget pentru asta.

Cu stima,
Tiberiu Stefanescu"
tibriu.stefanescu@tvr.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu