2011-01-26

Dionisie Sterca-Șuluțiu

DIONISIE STERCA SULUTIU
n. 1825, comuna Bistra - d. 1897, Turda
- A fost fiul lui Ioan Sterca Sulutiu si fratele istoricului Iosif Sterca Sulutiu. A fost alaturi de Avram Iancu in timpul revolutiei din 1848. Dupa revolutia de la 1848 devine jude a Tribunalului din Turda.
A fost director al primei banci populare "Ariesana". A fost activist al societatii "Astra" din zona Turda. Formeaza un Institut de Credit si economie prin care ajuta scolile din regiune si sprijina pe cei saraci cu manuale si rechizite. A infintat fundatia "Dionisie Sterca Sulutiu" si prin aceasta isi lasa toata averea bisericii greco-catolice spre a edifica o scoala noua.In 1898 s-a edificat scoala "Teodor Muresanu" (fosta Scoala nr.1). Ajutorul dat scolii il inscrie in randul fondatorilor de emancipare nationala prin cultura. - (Scoala "Teodor Murasanu" cu  predare in limba romana, a functionat pana in anul 2010 cand s-a transformat in Liceu Teoretic "Josika Miklos" cu  predare in limba maghiara)

In amintirea lui  s-a dat numelei unei strazi in cartierul Turda Veche - Str. Sterca Sulutiu


.
..-  Info: Alexandru Ignat, Letitia Corpodean, Anca-Maria Nechita - "Unde prezentul intalneste trecutul" (2005), pag.33, pag. 34, pag. 35,


Contribuie la publicarea revistei "Astra" -  E.Gergely - Turda-Potaissa, pag.78


Ioan Sterca-Șuluțiu - (n. 1796, Abrud - d. 1858) a fost funcționar cameral în administrația Transilvaniei, proprietar de mine de aur la Abrud, fratele mitropolitului Alexandru Sterca-Șuluțiu. Casa sa din Abrud a servit în anul 1848 drept centru de întrunire a fruntașilor români din Transilvania și loc de azil al pașoptiștilor refugiați din România.
Alexandru Sterca-Șuluțiu - (n. 1794, Abrud - d. 1867, Blaj) a fost un mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma
Iosif Sterca-Șuluțiu - (n. 1827, Câmpeni - d. 1911, Sibiu), jurist, tribun, istoric, deputat, președinte al Băncii Albina, vicepreședinte al Astrei, vicecomite.


- info: V. Visinescu, T.Stefanie, V.Miclaus - Dictionar de personalitati turdene, pag 150


Personalitati
Str. Sterca Sulutiu
Vezi Istorie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu