2011-01-23

Turda - Str. G-ral Ioan Taras

Cartier Poiana
Fosta Str. Scanteii (info. lista sectiilor de votare publicata de  TurdaNews)
Taras Ioan, general - Erou al neamului - A fost comandant de regiment si de garnizoană, prefect al judetului dupa razboi.


album pe Google2




"Generalul de brigadă Ioan Taras, alt exemplu despre cum o țară își devorează eroii

Un alt erou militar, propus pentru acordarea titlului de ”Cetățean de onoare” al cărui nume îl poartă o stradă din cartierul turdean Poiana, generalul de brigadă Ioan Taras a fost numit în anul 1946 șeful comenduirii militare a Turzii. Născut în 12 octombrie 1896 în Săcele, județul Brașov, Ioan Taras a participat la primul război mondial, cu gradul de sublocotenent. Și-a continuat cariera militară și după război. Pntru faptele de arme din cea de-a doua conflagrație mondială, în anul 1944 generalul de brigadă Ioan Taras, comandant al Regimentului 5 Călărași, devenit ulterior Regimentul 5 Tancuri Turda, a fost decorat cu ordinul Mihai Viteazul, în rang de cavaler.

Drept răsplată, probabil pentru aceleași fapte de arme, regimul comunist l-a vârât pe generalul de brigadă Ioan Taras în pușcăriile de la Aiud, Gherla și Văcărești, unde a petrecut timp de doi ani, din 1950 până în 1952, fără nicio sentință de condamnare. După ieșirea din pușcărie, generalul de brigadă Ioan Taras a petrecut alți doi ani, cu domiciliu forțat, în localitatea Ghindigeni, lângă Bârlad. În baza aceleiași sentințe lipsă, statul român a confiscat moșia generalului din cartierul turdean Poiana, intrată apoi în patrimoniul fostei Întreprinderi Agricole de Stat din localitate.

Ioan Taras a murit în 1963, pe când urma să împlinească 67 de ani..." - extras din ziarul 21.ro, 2018


Foto pe: Google2
Imagini panorama 360 - Street View - 2012
Vezi Turda - Strazi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu