2011-01-08

Cluj-Napoca - Piata Unirii - Biserica Romano-Catolica Sfantul Mihail


Monument istoric, constructie din perioada 1350-1487, in stil gotic

2017.03.22 - albu pe 11Google


" Biserica Sfantul Mihail este un remarcabil monument arhitectural gotic.
Conceptia acesteia dateaza de la inceputul veacului al XIV - lea.
Inaltata intre anii 1350-1480, biserica noastra constituie prima versiune
a bisericii-hala in Transilvania, marcand faza de tranzitie de la conceptul goticului matur la morfologia goticului flaboiant din perioada tarzie.
Corul este alcatuit din patru travee boltite in cruce pe ogive. Boltile sunt sustinute de pilastrii= zvelti a caror avant rectiliniu este intrerupt de pauzele orizontale, marcate de capiteluri.
In coltul de sud0vest al parterului se afla o capela, ctitorie atribuita parohului Gregorovius Schleynig, ale carei armonii sunt infatisate pe cheia de bolta. Catre 1480 a fost inlocuita aici bolta initiala, in cruce pe ogive, prima de acest gen in Cluj.
Numai in aceasta biserica se mai pastreaza o parte a picturilor murale (in capela Schleynig).
O realizare exceptionala este portarul sacristiei, executat in 1528, avand motivele renasterii italiene cu o puternica influienta sud -germana. Corpul anvonului este cioplit in lemn de catre Nachtigal. Intre anii 1834-1863 se construieste masivul turn neogotic albisericii, avand inaltimea de 80 metri." - info: afis in interior biserica

- "Scurt istoric in copie de pe cluj.com
Noile libertăți și privilegii oferite Clujului în 19 august 1326 de către Carol Robert de Anjou includeau și dreptul orașului de a-și alege preotul și parohul. Acest privilegiu urma să se materializeze prin ridicarea unei biserici parohiale. Terenul ales servise înainte ca cimitir, existând aici și o capelă dedicată Sf. Iacob. În anul 1349, conform unui document eliberat de curtea papală de la Avignon, celor care au ajutat financiar la construcția bisericii li se iertau păcatele.
     Se mai știe despre construcția propriu-zisă a lăcașului faptul că au existat două faze: între anii 1316 – 1390 (în 1390 era finalizat și altarul) și între anii 1410 – 1487.
Povestea turnului
Inițial, au fost proiectat două turnuri pentru fațada principală, însă doar cel de nord-vest a fost construit (între anii 1511-1543). Din păcate, turnul a fost distrus, în urma unui incendiu în anul 1697, însă în anul 1744 a fost reconstruit în stil baroc. Nici acum nu s-a putut bucura de liniște, fiind demolat în 1763 din cauza deteriorărilor provocate de un cutremur. Construirea actualului turn cu ceas de pe fațada de nord a început abia în anul 1837, în stil neogotic, fiind finalizată în anul 1860. Până în ziua de astăzi, turnul a rămas cel mai înalt turn de biserică din România...."   Info cluj.com

 

- Statuia decapitata - informatii date de Ioan Ciorca in vol. Monumentele Clujului vol pe Google19, pag.35, 36.


De pe net;


 - Sculptura neștiută a lui Fadrusz Premiată la Viena și Budapesta, expusă la Paris și anonimă la Cluj - sursa info.clujtravel - foto.Picasa, A.M.C.






- "Impozanta poartă barocă a zidului împrejmuitor al Bisericii Sf.Mihai a fost mutată în anul 1899 în faţa Bisericii Sf.Petru din cartierul Mărăşti (str. 21 Decembrie 1989 nr.85). Ea fusese înălţată în anul 1747 din iniţiativa prelatului Biro Janos în amintirea sfârşitului epidemiei de ciumă din anii 1738-1744. Se crede că e opera sculptorului bavarez Johannes König. Compoziţia statuară este formată din 7 statui, având statuia arhanghelului Mihai la mijloc." (R.C.)
 sursa Facebook. Teodor Chiorean, comentariu, foto si info. R.C., 2016
foto1, foto2: pe Google1 - imagini Google Maps, Strit View, Bulevardul 21 Decembrie 1989






Unde au așteptat CLUJENII a doua VENIRE a lui Iisus HRISTOS - "Fondatorul Bisericii Unitariene Francisc David a făcut, în 1568, profeția că doi ani mai târziu, în 1570, va avea loc o a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos, de această dată chiar la Cluj.

Hristos urma să-și facă apariția în biserica din centrul orașului, actuala Biserică romano-catolică Sfântul Mihail, unde fusese botezat și regele Ungariei Matia Corvin, născut în 1443.
Francisc David și-a bazat profeția pe cifre biblice și, în anul în care aceasta urma să se împlinească, 1570, la Cluj s-au mutat figuri importante ale epocii, inclusiv regele de atunci al Ungariei, Ioan Sigismund...." - sursa evz.ro

-" . Statuia decapitată. În spatele ansamblului monumental „Matia Corvinul”, pe fațada sudică a Bisericii „Sfântul Mihail”, aproape de locul în care aceasta se întâlnește în unghi drept cu cea vestică, sub acoperiș, se află o statuie ciudată, reprezentând un trup fără cap, sub o coroană împărătească. Despre ea, o veche legendă urbană – pusă pe seama construcției bisericii –, spune că a fost așezată acolo în amintirea tragicului eveniment căruia i a căzut victimă fiul unuia dintre meșterii zidari: copilul s ar fi urcat pe schele pentru a i înmâna tatălui său coșul cu merinde. Din neatenție, a căzut, ajungând la pământ decapitat de o grindă a eșafodajului. Potrivit preotului Korom Imre de la Parohia Romano Catolică, legenda nu e reală, statuia respectivă reprezentându-l pe Mântuitorul Iisus Hristos. Ea fusese așezată deasupra intrării principale a bisericii, până la înlocuirea sa cu cea a arhanghelului Mihail. Statuia, deteriorată de a lungul timpului, și-a găsit locul pe actualul amplasament. Poate că legenda are un sâmbure de adevăr și s a născut din credința că pentru a realiza ceva care să reziste peste veacuri e nevoie de sacrificiu" - sursa actualdecluj.ro, semnat Ioan Ciorca, 2020

Imagini Google maps, Street View din anii:2009.... 2014


Publicat pe 11Google, Facebook, A.M.C.
Cluj-Napoca - linkuri



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu