2011-01-27

Turda - Str. Cetatea Romana - Antichitati din Castrul Roman - video

Venus de la Potaissa - antichitate romana aflata la Muzeul National de Istorie a Romaniei din Bucuresti
Castrul roman Potaissa - construit in anul 168 de Legiunii a V-a Macedonica, pe platoul numit Dealul Cetății - monument istoric


 - Marte, statueta din bronz  s.a - info. Turda 20 de secole de istorie, produs Primaria, pag 11


 - Cateva obiecte din perioada romana descoperite pe teritoriul mun. Turda - sursa E.Gergely - Potaissa, pag.29

Selectate de pe net:
"...vor fi expuse în China statuetele lui Jupiter şi Marte şi două sfeşnice descoperite în castrul roman,...Statueta lui Marte şi Jupiter au scăpat de la topire într-o perioadă în care era nevoie de bronz. Despre sfeşnicul acrobat nu s-a ştiut, pentru scurt timp, care îi era funcţiunea uzuală....Statuia lui Jupiter este spectaculoasă prin incrustraţiile în argint. Statuia zeului Marte (foto), despre care arheologii spun că fost adusă la Potaissa dintr-unul din marile centre ale lumii romane în prima jumătate a secolului II d.Hr, este interesantă prin detaliile părţii superioare şi prin poziţie.
Statueta îl înfăţişează pe zeul războiului, într-o poziţie atletică, gata să arunce suliţa. Personajul nud stă pe vârful picioarelor, centrul de greutate fiind plasat pe piciorul drept întins, celalalt este relaxat.. Faţa, încadrată de bucle mărunte, este marcată de ochii mari, nasul drept, gura mică cu buzele uşor întredeschise. Pe cap poartă un coif corintic cu panaj bogat ornamentat pe ambele feţe, susţinut de un sfinx în poziţie ghemuită. Zeul are braţul drept ridicat, în pumnul strâns ţinea, probabil o suliţă, astăzi pierdută. Braţul stâng este întins înainte pentru a menţine echilibrul corpului." (din TurdaLive la data de 11.06.2014)

Vezi Arta
Vezi Turda - Istorie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu