2011-01-12

Simion Poruțiu - (1867-1932)

n. 1867 la  Ceanul Mic - d. 1932, Turda
A urmat liceul Piarist din Cluj,5 clase, dar
a fost exmatriculat , pentru manifestarile sale politice romanesti si refuzand a-si maghiariza numele. Termina Preparandia la Blaj, iar in 1888 a obtinut diploma de invatator. Si-a inceput dascalia in scoala confesionala din Aiton, apoi Hodac (Mures), ca nepot al unchiului sau Samuila Porutiu, coleg de breasla cu Avram Iancu. Este adus la Turda de dr. Ioan Ratiu, acordandu-i si functia de secretar personal al sau, incredintandu-i-se terminarea cladirii scolii din centrul orasului proprietate a bisericii, cunoscuta sub denumirea de "Palatul Eforiei Bisericii Greco-Catolice".
Pentru ca a fost un sustinator al memorandistilor, a fost arestat de 49 de ori si inchis la Seghedin, Vat, Fellecvar si Turda. A fost secretar al garzii nationale romane din Turda. In drumul spre Alba Iulia a fost alaturi de stegarul Ion Arion din Agris, impuscat de trupele maghiare. Inainte de 1818, in calitate de invatator, a invatat zeci de generatii limba romana, legea si credinta stramaoseasca. In 1898, a infintat "Reuniunea Invatatorilor Romani", din Turda, al carei presedinte a fost mult timp. A contribuit in calitate de secretar, la reorganizarea Casinei Meseriasilor Romani. Dupa 1918 a fost numit subinspector scolar. Impreuna cu alti 18 intelectuali romani din Turda si imprejurimi, a infintat in 30 ianuarie 1918, Comitetul National cu caracter Provizoriu, care avea scopul de a supraveghea activitatea bisericeasca, scolara, economica si financiara din judetul Turda."
Citat din "Cartea de Aur a Turzii" (Turda 2013), pag.473 - Editata de V.Visinescu, T.Stefanie si R. Miclaus.
Info, Valentin Visinescu - Statornicie si Continuitate, pag 40, pag.42 si pag.44
Cimitirele orasului Turda...


- Prima scoala romaneasca din Turda-Veche - info. E.Gergely "Istorie si Contemporaneitate", carte pe 19Google ,- pag. 94





Din Cimitirul Turda-Veche 
Fam. Porutiu









 - Casa proprietate Fam. Porutiu:- fostul dispensar TBC de pe Str. Castanilor - si fost Restaurant 1 Mai din Piata Republicii - info. E.Gergely "Istorie si Contemporaneitate", carte pe 19Google , pag 143.


  - V.Visinescu, V.Miclaus, T.Stefanie - Dictionar de personalitati turdene - pag: 125, 126

 - V.Visinescu, T.Stefanie, R. Miclaus - Cartea de aur a Turzii, pag.473



  - Scoala construita in Turda-Veche in 1874 devine neincapatoare astfel incat in 1898 se construieste pe Str. Gheorghe Lazar o cladire din piatra cu doua sali de clasa si locuinta pentru invatator.  Invatatorii care au predat la aceasta scoala au fost : Gheorghe Mezei, Gaia Alexandru si Simion Porutiu. Simion Porutiu a fost initiatorul "Micului Memorand" si secretar a lui Ioan Ratiu. S-a opus maghiarizarii motiv pentru care a fost arestat de mai multe ori. A facut parte din delegatia turdeana participanta la Marea Adunare de la Alba Iulia. Invatamantul romanesc pana in naul 1902 era reprezentat de cele doua scoli Scoala confesionala greco-catolica si scoala de repetitie ciclul secundar-  sursa: C.N.M.V., monografie, carte pe 11sGoogle,  pag. 8. 9,

- Turda si Marea Unire - Facebook, Dana Deac









- Parohii Greco-Catolice -autor Pr.Dr. Florin Gheorghiu, foto A.M.C., pag.89.,













Valer Porutiu (1909-1999) - Turda - administrator financiar - foto. Google1

Personalitati
Vezi Turda - Istorie

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu